Dordtse Boekenmarkt op zondag 2 juli

Zondag 2 juli is het al weer de 22e Dordtse Boekenmarkt. Van tien uur ’s-morgens tot half zes in de namiddag is de historische binnenstad van Dordrecht het gastvrije decor voor naar verwachting weer z’n 75.000 bezoekers.

Een lint van 550 boekenkramen slingert zich door de stad, onderbroken door ontspanning brengende terrassen en een opgewekt muzikaal en literair programma.

Papendrechtse brug

Het hele weekend van 1/2 juli is één rijrichting van de Papendrechtsebrug afgesloten ivm asfalteringswerkzaamheden.

U kunt op de zondag van de Dordtse Boekenmarkt wel vanaf de A15 via de N3 over de brug naar Dordrecht komen maar voor te terugreis moet u -helaas- een omweg maken via de A16/Drechttunnel.

Een icoon zag het licht! Wat is design?

Ik ben zelf zeker geen deskundige, maar een korte wandeling op het internet geeft wel wat handvatten.

Design is de vormgeving en presentatie van objecten, omgevingen en ervaringen. Design voegt waarde, betekenis en kwaliteit toe en bepaalt uiterlijke kenmerken als vorm, kleur, vlakverdeling, textuur, geur, geluid en dimensie.

Heel abstract maar tegelijkertijd ook heel tastbaar en overal om je heen te zien. Wanneer ik terugkijk naar mijn eerste ervaringen met design, keer ik terug naar het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nederland in opbouw, zich ontworstelend aan de verwoestingen van de oorlog, veel en doelmatig, maar mooi? Van het woord design had ik nog nooit gehoord en kunst en vormgeving waren in die tijd in de Achterhoek zeker geen bekende begrippen. De mensen, vooral boeren, fabrieksarbeiders en bouwvakkers, waren alleen maar bezig met heel hard werken en hadden al helemaal geen tijd of oog voor schoonheid.

Foto: Zock Design

Toen kwam ineens een nieuwe godin in het nieuws, als een Venus van Botticelli opgestaan in de Parijse Autosalon van 1955: de Citroën ID19. Een iconisch ontwerp dat zich losmaakte van alle vooroorlogse koetsen en richting gaf aan het denken over nieuwe autovormen. Een ontwerp dat, ik moet het toegeven, mooier is dan dat van haar voorganger, de Traction-Avant. De Traction was technisch gezien een revolutie in autoland, maar uiterlijk nog steeds gebaseerd op de vooroorlogse koets. De ID19 was echt design.

Vele jaren geleden heb ik op vakantie in Frankrijk voor het enorme bedrag van FFr 150,- (de frank deed toen 60 cent) een Traction gekocht en koester die nu al ruim 45 jaar. Maar, het moet gezegd, een ID19 “voegt waarde, betekenis en kwaliteit toe en bepaalt uiterlijke kenmerken als vorm, kleur, vlakverdeling, textuur, geur, geluid en dimensie.”

Kees Rouw, architect en schrijver, legt hierna een specifieke relatie tussen Dordrecht en bekende ontwerpers. Op de Dordtse Boekenmarkt zult u ongetwijfeld in het aanbod van de deelnemers nog veel meer opvallende vormen van design aantreffen en, als u goed om u heen kijkt, ook in de gevels van het historisch centrum van de stad een eeuwenoud palet van ontwerp en architectuur ontdekken.

Welkom op de 22e Dordtse Boekenmarkt!
Herman Koekkoek
voorzitter Stichting Kunstrondje Plus

mede namens: Kim Cohen, Evelien Holster, Manja Slingerland, Corinde den Toonder, Wilma Verhoeven, Bart van Aanholt, Fa. Joop Makkelie & Zonen, Casper Markesteijn, Jeroen Landa, Kees Rouw, Johan van den Tol, de hockeyploeg, de koffiemeiden en al die anderen.

kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
voorstraat noord