Programma Bibliotheek AanZet

1

Ontmoeting/afspreekpunt

De Bibliotheek is tijdens de boekenmarkt open van 12.00 tot 17.00. Het gebouw De Vergulden Os is 500 jaar oud en uiteraard een rijksmonument. Binnen vind je een moderne bibliotheek met alle faciliteiten die daarbij horen. De bibliotheek is ook handig als meeting-point.

Verkoop Boeken

Terug van weggeweest. De bibliotheek verkoopt weer afgeschreven boeken. Ideaal, zo vlak voor de vakantie!

Boekengarderobe

Meer boeken gekocht dan je kunt tillen? Stal ze gratis in de boekengarderobe van de bibliotheek en kom ze later weer ophalen!

Aftrap zomerprogramma bibliotheek

Tijdens de zomervakantie zijn er allerlei kinder- en jongerenactiviteiten in de bibliotheek. Vandaag op de kindermarkt, de Groenmarkt, alvast een voorproefje. Met als speciale gast de schrijver en tekenaar van de boekenserie Loesje en Lientje.

Podium Groenmarkt

Voor de bibliotheek staat een podium. Kijk voor de muziekactiviteit in dit boekje op pagina 10 en 11 bij “Programma Muziek en meer”. Tussendoor komen de voorleesambassadeurs voorlezen voor kinderen. Bij slecht weer zijn deze activiteiten binnen in de Blauwe Kamer.

We zijn ook open…

En uiteraard kun je in de bibliotheek ook boeken lenen, krantje lezen, gebruik maken van computers, Wi-Fi en toilet. De bibliotheek, de plek om af te spreken voor je de markt op gaat. Of om een spel te spelen (Dammen, Schaken, Dungeons & Dragons). Of gewoon om even uitrusten met een tijdschrift in leescafé Americain.

Meer informatie: www.debibliotheekaanzet.nl

Geluiden uit het verleden

Onder dit thema van de 26e Dordtse Boekenmarkt is op en rondom de boekenmarkt een aantal programma’s gegroepeerd. In de week voorafgaand aan de boekenmarkt organiseert ‘Koloniaal Verleden Dordrecht’ een scala aan aandachtspunten rondom ‘Keti Koti’, de herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden.


Verpakt suikerbrood op de gevel van het West-Indisch huis aan de Wijnstraat in Dordrecht

Koloniaal verleden Dordrecht

Koloniaal Verleden Dordrecht is een initiatief van Sidney Breidel en Rowan van der Stelt om bewustwording te realiseren over dit verleden en de hedendaagse impact. Dit doen wij o.a. door middel van historisch onderzoek, vertaling van onderzoek naar tastbare sporen in de stad en educatie.

8

Expositieruimte Koloniaal Verleden Dordrecht

Op 24 juni wordt de expositieruimte Koloniaal Verleden Dordrecht geopend in het Kenniscentrum Augustijnenhof. In deze expositie staan meerstemmigheid, verzet, veerkracht en familieverhalen centraal. Onderdelen van de expositie zullen in de loop van dat jaar steeds wisselen. De expositie is te bezoeken t/m 30 juni 2024.

Herdenking slavernijverleden

Dordrecht was de derde suikerstad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. Maar waar die steden jaarlijks stilstaan bij het slavernijverleden, kent Dordrecht zo’n traditie nog niet. Daar komt dit jaar verandering in. Tijdens Keti Koti, wat in het Sranantongo ‘verbroken ketenen’ betekent, wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij: eerst door de slachtoffers te herdenken op 30 juni en daarna door de vrijheid te vieren op 1 juli. Deze herdenking wordt georganiseerd in de museumtuin van het Dordrechts Museum op 30 juni van 16.30 tot 18.30 uur.


Suikerpakhuizen aan de Kuipershaven, oorspronkelijk van raffinaderij de Ossekop.
Foto circa 1975 door Hans van den Tol (© Fam. van den Tol).

Voorstelling plantage Dordrecht

Op 30 juni en 1 juli is de voorstelling plantage Dordrecht te zien in de Kunstmin. Deze voorstelling is geschreven door Mathieu Wijdeven, winnaar van de Toneelschrijfprijs 2022, de jaarlijkse bekroning voor het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk. Ook is zijn video-installatie Luci te zien in het Energiehuis van 1 juni t/m 1 juli.

De bovenstaande activiteiten zijn onderdeel van een groter programma gemaakt in samenwerking met diverse Dordtse culturele instellingen en organisaties. Een mooi en gevarieerd programma waar jong, oud en mensen met diverse culturele achtergronden aan kunnen deelnemen.

 

Voor meer informatie zie www.ketikotidordrecht.nl

Schrijvers van vroeger in de Kunstkerk

4

Geluiden uit het verleden zijn, als het om de literatuur gaat, de stemmen - en beelden - van schrijvers van vroeger. Van overleden auteurs. Van schrijvers als Gerard Reve, Harry Mulisch, Remco Campert, W.F. Hermans, C. Buddingh, Frank Martinus Arion, Jeroen Brouwers, Maarten Biesheuvel, Jan Wolkers, Anton de Kom, Jan Eijkelboom, Frans Lopulalan, A.L. Snijders, maar ook van iemand als de onlangs overleden Wim de Bie die gerekend kan worden tot degenen die veel bijgedragen hebben aan de Nederlandse taal. Samen met Kees van Kooten heeft hij de taal verrijkt met tal van nieuwe woorden en uitdrukkingen.

Al die schrijvers behoren tot het Nederlands erfgoed dat in beeld en geluid nergens zo goed bewaard wordt als in Beeld en Geluid in Hilversum. Het bevat een van de grootste gedigitaliseerde media-archieven ter wereld. Het zit boordevol radio, televisie, muziek, videos, podcasts, games. Beeld en Geluid is er voor iedereen: individuele bezoekers, mediamakers, leerlingen, docenten, wetenschappers, journalisten.

Het is dus de plaats waar je moet zijn als je beeld en geluid zoekt van auteurs van vroeger in optredens tijdens literaire festivals of in interviews. Zoals bij Hier is ...Adriaan van Dis, het succesvolle televisieprogramma dat in de jaren 80 negen jaar lang werd uitgezonden. Een schrijver die door Adriaan van Dis - zelf ook een begenadigd en succesvol auteur - werd geinterviewd kon daarna rekenen op een flinke stijging in de verkoop van zijn boeken. Het Van Dis-effect werd het genoemd. Hetzelfde gebeurde door programmas als Zeeman met boeken, de talkshows met Sonja Barend, De wereld draait door van Matthijs van Nieuwkerk of het oudere door Hans Gomperts gepresenteerde Literaire Ontmoetingen.


Beeld & Geluid in Hilversum

Beeld & Geluid heeft dit alles in huis en laat bezoekers van de Boekenmarkt daar graag kennis mee maken. In een presentatie van ongeveer 30 - 45 minuten komen iconische auteurs voorbij. Tijdens optredens en interviews. De literaire geschiedenis komt in kort bestek weer even tot leven.

Jacqueline Bel is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit. In 2015 publiceerde zij Bloed en rozen, Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1900-1945, deel 6 van de Taalunieliteratuurgeschiedenis van Nederland en Vlaanderen. In 2018 verscheen Multatuli nu. Nieuwe perspectieven op Eduard Douwes Dekker, dat zij met Rick Honings en Jaap Grave uitbracht. In 2010 publiceerde zij met Thomas Vaessens het boek Schrijvende vrouwen, Een kleine literatuurgeschiedenis van de Lage Landen 1880-2010

Jacqueline Bel is gespecialiseerd in de literatuur van het fin de siecle, de eerste helft van de 20e eeuw, de twee wereldoorlogen en de (post)koloniale literatuur. 

Momenteel werkt zij o.a. aan een boek over Multatuli. In 2021 verscheen De postkoloniale spiegel,

De Nederlandse letteren herlezeneen boek dat zij samen met Rick Honings en Coen van t Veer samenstelde. Tot juni 2022 was zij jurylid van de BNG-Literatuurprijs. Nu is zij jurylid van de Henriette Roland Holst Prijs en het Charlotte Köhler Stipendium. Zij is redacteur van het tijdschrift Indische letteren en het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Als groot kenner van Multatuli en de Max Havelaar zal zij in haar lezingen in de Kunstkerk ingaan op het belang van Eduard Douwes Dekker en de Max Havelaar in de tijd van verschijnen en heden ten dage. Deze korte lezingen starten om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur

De toegang tot de lezingen in de Kunstkerk is zoals gebruikelijk gratis.

Facebookpagina Dordtse Boekenmarkt
Instagram Dordtse Boekenmarkt
kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
google analytics