Programma Bibliotheek AanZet (1)

Feestelijk programma bij AanZet

De Bibliotheek AanZet pakt uit met een gevarieerd programma tijdens de boekenmarkt, zowel in als voor de bibliotheek. Ontmoet elkaar in dit monument met een geheel vernieuwde en verbouwde bibliotheek.

In de Bibliotheek: boekengarderobe Meer boeken gekocht dan je kunt tillen? Stal ze gratis in de boekengarderobe van de bibliotheek. En je krijgt ook nog een hippe tas cadeau voor je volgende aankopen!

Aftrap zomerprogramma bibliotheek

Tijdens de zomervakantie zijn er allerlei kinderactiviteiten in de bibliotheek. Vandaag op de kindermarkt alvast een voorproefje. Met als speciale gast de schrijver en tekenaar van de boekenserie Loesje en Lientje.

Muziekprogramma

Voor de bibliotheek staat een podium. Kijk voor de muziekactiviteit bij muziek en meer. Bij slecht weer is deze activiteit in de Blauwe kamer.

We zijn ook open…

En uiteraard kun je in de bibliotheek ook lenen, lezen, gebruik maken van computers, Wi-Fi en toilet. De bibliotheek is ook een handig meeting-point, een plek om af te spreken voor je de markt op gaat. Of gewoon om even uitrusten met een krant of tijdschrift in leescafé Americain.

Meer informatie: www.debibliotheekaanzet.nl

Groenmarkt = kindermarkt (5)

Vrolijk kleurige zeiltjes op kleine marktkraampjes vind je op de Groenmarkt, voor Kinderboekwinkel De Giraf. Ook dit jaar staan kinderen hier hun spulletjes te verkopen: boeken, speelgoed en andere dingen waar ze ‘te groot’ voor zijn geworden. Wie weet kom je er ook nog wel een beginnende muzikant tegen die met een geldblikje wat probeert te verdienen. Het is er altijd een gezellige en vrolijke boel al is het voor sommige kinderen best een lange dag en is zijn of haar kraampje al wat vroeger opgeruimd.

Voorlezen

3 juli is de start van de Dordtse voorleeszomer, een initiatief van Stichting Voorlezen, De Bibliotheek Aanzet, Kinderboekwinkel De Giraf en aangejaagd door de voorleesambassadeurs. Het doel van deze campagne is het voorlezen te promoten, door het zichtbaar te maken op allerlei plekken in Dordrecht. Voor kinderen is er een voorleesbingo en verder wordt iedereen uitgedaagd om ergens buiten met een boek (of e-reader) te gaan voorlezen en hiervan een foto te maken. De wethouder van onderwijs geeft tijdens de Boekenmarkt om 13.00 uur het startsein van de voorleeszomer door zelf plaats te nemen in de voorleesstoel op het speciale podium voor de bibliotheek. Daarna is iedere bezoeker van de boekenmarkt welkom om een stukje voor te lezen. Foto’s van de voorleesmomenten worden verzameld op @dordrechtleestvoor facebook en instagram.

Meer informatie over de Dordtse voorleeszomer vind je op de websites van de initiatiefnemers.

Boekenmarkt, bubbels en bal na

De Dordtse Boekenmarkt beleeft haar 25e editie en dat willen we vieren. Dat doen we in en samen met de Kunstkerkdie nog maar net prachtig is gerestaureerd. 

Vanwege een voorafgaand muziek- en poëzieprogramma is de aanvangstijd van het boekenmarktbal verschoven naar 21.30 uur

Op zaterdagavond 2 juli, de dag vóór de boekenmarkt zelf, vieren we feest aan de Museumstraat, op nummer 65. Om 21:30 uur gaat de Kunstkerk open met een gastvrij glaasje bubbels en daarna kunt u zich op de dansvloer storten met de vinylklanken van soul, disco, funk, blues, rock en pop. Wij hebben de diskjockeys Ben & Berny (B&B DJ Collectief) op het hart gedrukt om de  volumeknop niet te ver open te draaien, zodat u ook nog plezierig met elkaar kunt praten.

De ruimte is beperkt en we verwachten heel veel bezoekers, dus verkopen we kaartjes. Eigenlijk geven we ze weg, want ze zijn gratis! Ga naar de website www.dordtseboekenmarkt.nl en de rest wijst zichzelf. Max. 2 per persoon.

Herman Pleij (6)

Tijdens de 25e Dordtse Boekenmarkt kunnen we de bekende historicus Herman Pleij weer verwelkomen. We zien hem vaak verschijnen in verschillende talkshows op TV maar hij komt vooral graag naar Dordt. Op zondagmiddag 3 juli zal Herman Pleij drie keer een kort college geven over de Eerste Vrije Statenvergadering in juli 1572, dus 450 jaar geleden.

Lezingen van Herman Pleij in de Kunstkerk

Met veel succes hield Herman Pleij aan de vooravond van de Dordtse Boekenmarkt 2018 in bioscoop The Movies een lezing over de Dordtse Synode. Dit jaar zal hij in de vernieuwde Kunstkerk een drietal, identieke, lezingen verzorgen over de Eerste Vrije Statenvergadering (19 - 23 juli 1572). Een twaalftal Hollandse steden besloten toen zich te organiseren en zich te verzetten tegen het beleid van de landsheer, de Spaanse Filips II. Het was het begin van de weg naar vrijheid en verdraagzaamheid. 

Emeritus-hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij is gespecialiseerd in de middeleeuwse literatuur. De cultuur van die tijd is daar onverbrekelijk mee verbonden. Pleij schreef o.a. Het Gevleugelde Woord, Geschiedenis van de Nederlandse literatuur van 1400 tot 1560, Plaatsen van Herinnering. Nederland van Prehistorie tot Beeldenstorm, Moet kunnen. Op zoek naar een Nederlandse identiteit en Oefeningen in genot. Liefde en lust in de late Middeleeuwen.

Pleij is intussen ook geen onbekende op de televisie waar hij regelmatig in allerlei praat- en discussieprogramma’s zijn kennis en meningen verkondigt.

De lezingen in de Kunstkerk, Museumstraat 65, duren elk ongeveer 20 minuten en zijn gratis toegankelijk. Ze beginnen om 12.30 u, 13.30 u en 14.30 u.

Facebookpagina Dordtse Boekenmarkt
kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
google analytics