Boekenmarkt en Boekenprijs

Al zo lang als de Dordtse Boekenmarkt er is, bestaat ook de Dordtse Boekenprijs. Oftewel de ANV Debutantenprijs, zoals de prijs nu heet. Inmiddels is de prijs uitgegroeid tot de in Nederland en Vlaanderen bekende en gewaardeerde literaire prijs voor debuterende auteurs van romans en verhalen.

anv Debutantenprijs 2017

Lang, tot 2007, financierde de gemeente Dordrecht de prijs tot in dat jaar financieel adviesbureau Academica de sponsoring van de gemeente overnam en dat zeven jaar volhield. Gelukkig meldde in 2015 het Algemeen Nederlands Verbond zich om de geldelijke ondersteuning op zich te nemen. Vanaf dat moment droeg ook de gemeente Dordrecht weer een flinke steen bij. Daardoor kon Stichting DordtLiterair doorgaan waarmee het begonnen was: debuterende schrijvers de aandacht geven die ze verdienen. Reeds enkele jaren was er de wens van de Dordtse Boekenmarkt, het Dordrecht Marketing en van DordtLiterair om samen met de Boekenmarkt op te trekken. Dat gaat nu gebeuren. De bekendmaking en uitreiking van de prijs zullen op dezelfde dag als de Boekenmarkt plaatsvinden en activiteiten worden gezamenlijk ondernomen.

Drie genomineerde dames

De winnaar is nog niet zeker, maar wel dat dit jaar een vrouw de ANV Debutantenprijs wint. Uit de longlist van elf titels heeft de nominatiejury namelijk drie vrouwen geselecteerd: Judith Eykelenboom, Lieke Kézér en Lize Spit. Daarmee is de lijst van vrouwen en mannen na 2 juli weer volstrekt in evenwicht: tot nu toe wonnen elf mannen en tien vrouwen. Er is waarschijnlijk in Nederland geen literaire prijs waar de verhouding tussen vrouwelijke en mannelijk winnaars zo gelijk is als bij de ANV Debutantenprijs. 

Judith Eykelenboom, Biefstuk

Levi Storm, vijftien jaar, heeft niet bepaald het groot lot gewonnen met haar gezin. Haar vader is een aan alcohol en coke verslaafde schilder – labiel, agressief en een fantast, ook dat – haar moeder is ruggengraatloos en haar zusje lijdt aan anorexia. Om de baldadige Levi zelf nog niet te noemen: zij is een aardje naar haar vaartje, en dus een kind van de duisternis dat kapotmaakt wie ze liefheeft. Kortom, dit gezin heeft alles voor een tranentrekkende soapserie, maar dat is buiten het talent van Judith Eykelenboom gerekend. Dankzij een geniale compositorische zet – verteller Levi brengt via snapshots haar omgeving in kaart en zoekt intussen ook zelf naar het juiste perspectief –, dankzij bondige doch veelzeggende zinnen, gedachten en dialogen en dankzij een frisse en laconieke toon dwingt Eykelenboom de lezer tot mededogen met haar dieptreurige personages. Biefstuk is het even geloofwaardige als hevig beroerende relaas van de onvermijdelijke ontwrichting van een gezin.

Lieke Kézér, De Afwezigen

In zeven chronologisch uiteen liggende hoofdstukken komt een kleurrijke stoet personen voorbij die allen een zekere rol hebben gespeeld in het leven van Joshua James, een ambitieloze eenling die wordt ontdekt als geniaal jazzsaxofonist, wereldfaam verwerft en terug in de anonimiteit verdwijnt. Die personen laboreren aan hun dromen en ambities of zinken weg in alledaagsheid, verslaving of lethargie. Joshua en zijn moeder worden al vroeg verlaten door zijn vader, Tucker James, ‘een eersteklas klootzak’, die nooit verder keek ‘dan het volgende shot’. Moeder sterft en de dertienjarige Joshua trekt in bij zijn overbuurman Frank, die zich over hem ontfermt. Na Franks dood wordt de ontheemde, inmiddels ook aan drugs verslaafde Joshua door nog enkele andere beschermengelen op sleeptouw genomen, tot de laatste, zijn manager, zijn einde vindt in een Amsterdamse gracht. Hierna verdwijnt Joshua van het toneel om pas in het slothoofdstuk weer even op te duiken. De Afwezigen speelt zich grotendeels af in Amerikaanse steden waar mensen als figuranten zijn in een schimmig bestaan geladen met geheimen. In visueel sterke passages met soms een touch van zwarte humor zindert het ’s zomers van de hitte en ziet de lezer de personages optreden – om met Lucebert te spreken – als ‘slaapwandelaars in een koud circus’.

Lize Spit, Het smelt

Het mag geen verwondering wekken dat Lize Spit (1988) inmiddels een bekende schrijversnaam is, louter op basis van haar vuistdikke debuut dat met prijzen en nominaties overladen is. Dat boek is dan ook veel méér dan het traditionele Vlaamse debuut over een jeugd in een dorp. Zeker, hoofdpersoon Eva keert naar haar geboortedorp Bovenmeer terug, om wraak te nemen op iets wat dertien jaar geleden volledig uit de hand is gelopen. Dus we krijgen een jeugd voorgeschoteld, en die was bepaald niet vrij van problemen en wreedheden. Het geduld van de lezer wordt op de proef gesteld, maar van een beproeving is geen sprake, door Spits beheersing van het ambacht. In elk hoofdstukje strooit ze met excellente observaties en formuleringen. De auteur weigert om het drama dat ze opdiept in dramatische termen te gieten, waardoor het des te heviger aankomt. Met haar debuut is Lize Spit de belofte reeds voorbij.

Het programma van de ANV Debutantenprijs (3)

De drie genomineerde auteurs worden van 12.30 tot 15.30 uur in een tuktuk met chauffeur, rondgereden over de Boekenmarkt. Her en der stoppen ze even: op een terras, bij Bibliotheek AanZet, boekwinkel Vos & van de Leer. Ze worden begeleid door duo Canti Vaganti.

’s Middags om 16.30 uur begint in de zaal van het Dordrechts Museum de bekendmaking en uitreiking van de ANV Debutantenprijs. De bekende schrijver en televisiepresentator Abdelkader Benali zal op zijn eigen wijze de auteurs interviewen over hun debuut, hun achtergrond en de toekomstplannen.

Muziek is er van Canti Vaganti, hetzelfde duo dat overdag de tuktuk begeleidt.

De presentatie is in handen van Elisabeth Gezels, digital storyteller, producer en radiomaker. Ze was o.a. presentatrice bij Studio Brussel en eindredactrice bij de jongerenzender JIM.

Kees Rouw, architect en auteur van het boek Sybold van Ravesteyn, zal aan de ontwerper van het mooiste boekomslag van de drie boeken een prijs overhandigen die past binnen het thema ‘design’ van de Dordtse Boekenmarkt.

Tegen het eind van het programma wordt bekendgemaakt wie door de lezers uit Vlaanderen en Nederland als winnaar is gekozen van de drie genomineerde auteurs. Omstreeks 18.30 uur is het programma afgelopen. In de pauze en na afloop is het museumrestaurant Art & Dining geopend om wat te drinken of te eten.

Speciaal ANV Debutantenprijs arrangement Toegang + driegangendiner: € 40,-

Toegang tot de feestelijke uitreiking op 2 juli in het Dordrechts Museum: (16.30 – 18.30 uur)

Na afloop in museumrestaurant Art & Dining een driegangendiner:

  • een glas bospaddenstoelencappuccino met schuim van basilicum
  • op de huid gebakken zeebaars met gebraiseerde kalfssukade en garnituren van de chef
  • chocolademousse met gepocheerde peer en vanilleijs
  • twee consumpties (frisdrank, wijn, bier, koffie of thee)

U kunt tot uiterlijk 29 juni reserveren door overmaking van € 40,- (x aantal deelnemers) op bankrekening NL98 INGB 0004472090 o.v.v. uw naam en arrangement 2 juli

Losse kaarten voor de uitreiking: € 10,- Voor ANV-leden en kernjuryleden (mits gestemd): € 7,50 p.p.

Indien er nog plaatsen vrij zijn, kan er nog aan de zaal tegen contante betaling een toegangskaart gekocht worden.

kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
voorstraat noord