ANV Debutantenprijs

De ANV Debutantenprijs is een literaire prijs voor debuterende auteurs. De prijs bestaat al 23 jaar en is uniek in de wereld van de Nederlandse literaire prijzen vanwege het feit dat vooral lezers de winnaar bepalen. Niet door zonder de boeken gelezen te hebben slechts een druk op een knop te geven, maar door serieus te lezen en een oordeel te geven

ANV Debutantenprijs

Een vakjury leest de fictiedebuten van een kalenderjaar en selecteert daaruit een longlist en vervolgens een shortlist van drie boeken. Lezers uit Nederland en Vlaanderen lezen de drie boeken en geven aan elk boek een cijfer en een kort gemotiveerd oordeel.

Tot nu toe kon iedereen na het bekendmaken van de shortlist online via de website www.anvdebutantenprijs.nl een oordeel geven. Daarnaast waren er zogenaamde kernjuryleden die vóór het bekendmaken van de shortlist beloofden de drie boeken te lezen en te beoordelen.

Het streven is om zoveel mogelijk kernjuryleden mee te laten doen om een zo serieus en objectief mogelijke uitslag te krijgen.

Na het bekendmaken van de shortlist zijn de boeken te leen in de openbare bibliotheken of te koop in de boekhandel. Leesclubs zouden ook gezamenlijk de boeken kunnen inkopen en laten rouleren. Organisator DordtLiterair probeert elk jaar bij de uitgevers van de drie boeken een actieprijs te bewerkstelligen. Hoe meer kernjuryleden meedoen, hoe eerder bibliotheken de boeken zullen inkopen en uitgevers een actiepakket ter beschikking zullen stellen.

Bekendmaking en uitreiking van de ANV Debutantenprijs gebeurt in een prachtig programma in het eerste weekend van juli, als onderdeel van de grote Dordtse Boekenmarkt. Kernjuryleden krijgen korting op de toegangsprijs. Bovendien kan elke bezoeker gratis 

 

Facebookpagina Dordtse Boekenmarkt
kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
voorstraat noord