Zeldzame Dordtse Statenbijbel uit 1702 te bezichtigen op de boekenmarkt

Bibliotheek AanZet grijpt de 27ste Dordste Boekenmarkt op 7 juli aan om voor het eerst een van de zeldzaamste en oudste boeken uit de collectie ten toon te stellen: een zeldzame Statenbijbel uit 1702. Deze kan die dag zelfs door bezoekers van dichtbij worden bekeken en doorgebladerd.

Afgelopen januari tikte collectiemanager Lonneke van der Ark een speciaal boek op de kop: een Statenbijbel in 1702 gedrukt door de broers Keur uit Dordrecht. Deze nieuwe vertaling van de bijbel in het Nederlands ontstond vanuit een opdracht van de Dordtse synode en was van grote invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Kortom, de geschiedenis van dit boek is vervlochten met de geschiedenis van de stad Dordrecht. Om erfgoed laagdrempeliger te maken en het verhaal van Dordrecht te vertellen wordt het boek toegevoegd aan de Dordtcollectie van de bibliotheek. Het kussen waarop de Statenbijbel ten toon wordt gesteld is ook heel bijzonder: deze is handgemaakt met goud borduurwerk door Stichting Philadelphia op de locatie Atelier Groenmarkt.

Tijdens de Boekenmarkt verkoopt Bibliotheek AanZet ook (afgeschreven) boeken, organiseert een literaire wandeling, is een handig ontmoetingspunt en heeft een uniek klein boekhandeltje waarin boekpersonages op verrassende wijze tot leven worden gebracht. De Statenbijbel vormt de kers op de taart.

Het komt niet vaak voor dat zo’n oud boek mag worden aangeraakt en doorgebladerd, maar het is een magische ervaring die wij al onze bezoekers en de bezoekers van de boekenmarkt gunnen,

vertelt projectleider Amber Bregman.

Naast de aanwezigheid rondom de Dordste Boekenmarkt organiseert AanZet nog een aantal bijzondere activiteiten en momenten rondom dit bijzondere collectiestuk, het overzicht hiervan is te vinden op bibliotheekaanzet.nl/statenbijbel.

Facebookpagina Dordtse Boekenmarkt
Instagram Dordtse Boekenmarkt
kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
google analytics